Kategorija: Dešavanja

EU KONKURS ZA MLADE – “Zelene ideje za naš grad”

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

EU KONKURS ZA MLADE – „ZELENE IDEJE ZA NAŠ GRAD“

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU Info centar i Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda organizuju takmičenje u crtanju u kome mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. Crteži na temu alternativne mobilnosti ne bi trebalo da budu veći od A3 formata, a rok za prijem radova je 5. septembar 2014.

 

Beograd, 5. avgust 2014.Ove godine povodom Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar, uz podršku Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda i JKP GSP Beograd, organizuju konkurs u crtanju na temu “Zelene ideje za naš grad”.

Osnovna ideja ove akcije je da se osnovci i srednjoškolci  širom Srbije animiraju da na jedan orginalan i kreativan način predstave kako oni vide grad u kome bi želeli da žive, i tako prenesu poruku  o značaju važnosti očuvanja zaštite životne sredine i korišćenja ekoloških vidova saobraćaja. Alternativna mobilnost predstavlja upotrebu javnog prevoza, železnice i ekoloških vidova saobraćaja kao što su pešačenje ili vožnja bicikla. Automobili emituju štetne gasove koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Cilj ove akcije  edukacija stanovništva svih starosnih grupa o značaju „ekoloških” vidova saobraćaja. Posebna pažnja usmerena je na najmlađe, koji bi trebalo da prihvate ovu inicijativu i njene poruke prenose dalje.

Takmičenje će biti objavljeno preko društvenih mreža EU Info centra i trajaće od 5. avgusta do 5. septembra 2014. godine.  Crteže, sa originalnim porukama, treba poslati najkasnije do 5. septembra 2014.,  do 17:00h,  putem elektronske pošte na adresu: competition@euinfo.rs , sa naznakom: alternativna mobilnost – “zelene ideje za naš grad”.

Prve tri nagrade za crteže su bicikl, roleri i trotinet, dok će najboljih 20 radova biti izloženo u EU info centru u septembru tokom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Grad Beograd i JKP GSP Beograd, kao generalni pokrovitelji akcije promovisaće pobedničke crteže sa porukama na dva vozila gradskog saobraćajnog prevoza.

Od 6. do 11. septembra 2014. svi pristigli radovi biće objavljeni na Fejsbuk stranici EU info centra, gde će građani moći da glasaju “lajkovima” za najboljih 20 radova koji će biti prikazani na izložbi u Domu Omladine u Beogradu, dok će dobitnike prve tri nagrade birati stručni žiri.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i koja ima za cilj da promoviše alternativne vrste mobilnosti u svrhu očuvanja životne sredine.  Ove godine nizom aktivnosti u različitim krajevima Evrope , a sa zajedničkom temom “Naše ulice, naš izbor” ukazuje se na sve veću potrebu da se ulice i gradovi prilagode građanima, a ne automobilima.

 

Apel srpskih opština za pomoć!

Žestoke poplave su pogodile Srbiju ostavljajući hiljade ljudi bez doma, vode, hrane i odeće. Osnovna infrastruktura je zbrisana. Molimo vas da pratite apele opština.
http://skgo.org./ 

 

 

“PRIRODA i DRUŠTVO” na RTS2

“PRIRODA I DRUŠTVO” edukativni kratkometražni film koji se bavi zaštitom životne  sredine, a koji je realizovao MISP program uz pomoć EU, biće po drugi put emitovan na nacionalnoj RTS2 u utorak 10.12.2013., u 14:56h.

RTS LINK

 

MISP IPA 2010 Regionalna obuka za SLAP koordinatore

14. Novembar 2013, Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP IPA 2010) u saradnji sa SKGO, je 14. novembra 2013. godine u hotelu “Tami residence” u Nišu organizovo prvu od tri regionalne obuke za SLAP koordinatore, koje će biti realizovane u okviru Programa.

Regionalne obuke obuhvataju teme od značaja za planiranje i pripremu opštinskih i međuopštinskih infrastrukturnih projekata, uključujući:

Pregled i razmenu iskustava u vezi sa planiranjem i pripremom infrastrukturnih projekata, odnosno potrebnom planskom, tehničkom dokumentacijom i dozvolama;
Osnovne elemente studije izvodljivosti (prema zahtevima EU), kako bi učesnici mogli da na odgovarajući način interpretiraju informacije i zaključke u ovom dokumentu;
Principe i ključne parametre analize troškova i koristi (“cost-benefit” analize), uključujući praktičnu vežbu;
Informisanje učesnika o aktuelnim dešavanjima u vezi sa SLAP informacionim sistemom, poteškoćama prilikom registracije projekata, kao i identifikaciju novih projekata za unos u sistem.
Regionalnoj obuci u Nišu je prisustvovalo 18 predstavnika jedinica lokalne samouprave, Regionalne razvojne agencije “JUG”, kao i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Nastavak regionalnih obuka za SLAP koordinatore u okviru MISP IPA 2010 programa je planiran za januar i februar 2014. godine.

 

Kampanja “Ne Prljajmo Srbiju”

Beograd, 21. jun 2013. – Evropska unija je, kroz MISP program, donirala sredstva za pripremu, sprovođenje i izgradnju 5 projekata u oblasti zaštite životne sredine, ukupne vrednosti od preko 38 miliona evra: Projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Šabac, projekat izgradnje centralnog prečistača za preradu otpadnih voda Vrbas/Kula, projekat izgradnje regionalnog sistema za vodosnabdevanje Kruševac, i projekti izgradnje regionlanih sanitarnih deponija u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, i u Pirotu.

Evropska unija je takođe, kroz MISP program, finansirala i izradu komunikacionih planova za svaki projekat posebno. Glavni cilj izrađenih komunikacionih planova je edukacija stanovništva na temu zaštite životne sredine, isticanje važnosti reciklaže, primarne selekcije otpada, važnost priključenja na kanalizacionu mrežu, važnost tretmana otpadnih voda, štednja vode i ekološka zaštita reka i jezera. Jedan od vidova planirane pomoći je priprema i izrada komunikacionih alata koji će pomoći u sprovođenju određenih komponenti razvijenih komunikacionih planova. Tako je pokrenuta kampanja „Ne prljajmo Srbiju“ u okviru koje je MISP pripremio i edukativni film na temu zaštite životne sredine u trajanju od 27 minuta, TV reklame, radijske reklame i grafička rešenja za bilborde i postere.

Ovi materijali sadrže jasne, ciljane i efektivne poruke o koristima izgrađenih postrojenja i objekata, kao i o doprinosima koje obični građani mogu da pruže u zaštiti životne sredine i to u sve tri kategorije: čvrsti otpad, vodosnabdevanje i otpadne vode. Osnovna ideja je da se ovim materijalima utiče na građane kako bi shvatili da i oni imaju odgovornost u pogledu čuvanja prirodnih resursa i zaštite same prirode. Glavni cilj jeste promena kulture ponašanja kod stanovništva – menjanje loših, stečenih navika u odnosu na životnu sredinu.

Svi materijali podržani su od strane Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U toku meseca juna kampanja „Ne prljamo Srbiju!“ pokrenuta je u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Kuli, Pirotskom okrugu, Rasinskom okrugu i Užicu. Materijali su emitovani na lokalnim radio i TV stanicama, postavljeni su bilbordi kao i posteri u institucijama od javnog značaja (vrtići, škole, pošte, JP). U okviru školskog programa najmlađima je emitovan film, i organizovana su predavanja na temu ekologije.

 

U toku ove i naredne godine MISP će nastaviti sa promotivnim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine.U planu je i sprovođenje 3 nova regionalna projekta u oblasti zaštite životne sredine koji obuvataju 8 opština. Do kraja godine planirano je da se materijali podele svakoj lokalnoj samoupravi i svakom JKP u Srbiji.

Vesti o MISP kampanji možete pratiti na zvaničnoj internet prezentaciji MISP programa na: http://www.misp-serbia.rs/?page_id=1862&lang=sr
Kao i na MISP stranici u okviru društvene mreže FB: https://www.facebook.com/mispserbia.rs?fref=ts