2 June 2012, Belgrade  – Na Adi Ciganliji je danas održano peto za redom podvodno čišćenje Savskog jezera,

U samoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera učestvovalo je 100 ronilaca iz MUP-a Srbije, SOPAS-a i Specijalnih brigada Vojske Srbije. Petu godinu za redom, Komisija za sport i životnu sredinu Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije organizovala je podvodno čišćenje Savskog jezera.

Akcija je realizovana u saradnji Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, Saveza ronilaca Srbije (SOPAS) i Ronilačkog Kluba ”Calypso”, MUP-a Srbije (ronilačke jedinice), Vojske Republike Srbije, Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje i Ekološkog centra “Vratimo lepotu rekama”.

Osnovna ideja ove akcije je da se podigne svest društva o potrebi zaštite životne sredine, a kako je to jedna od olimpijskih vrednosti, Olimpijski komitet Srbije je i ove godine organizovao akciju u cilju edukacije stanovništva, posebno onih najmlađih.

 

U samoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera učestovalo je 80 ronilaca iz MUP-a Srbije, SOPAS-a i Specijalnih brigada Vojske Srbije. Pre početka akcije, prisutnima su se obratili predsednik OKS Vlade Divac, Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji i Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija“.

Predsednik OKS Vlade Divac izjavio je: „Obzirom na to da je očuvanje životne sredine jedna od osnovnih olimpijskih vrednosti, OKS sa zadovoljstvom svake godine učestvuje u ovoj akciji. Želimo da ukažemo na to, koliko je važno da čuvamo sredinu u kojoj živimo, i da je ostavimo što lepšu za buduće generacije. Posebno mi je drago što ove godine učestvuju i ovi najmlađi, jer bi trebalo od malih nogu da nauče koje su to prave životne vrednosti.”

„Hvala svima što ste došli u ovako velikom broju, posebno roniocima koji su stigli iz svih delova Srbije. Mnogo nam znači što podržavate ovu akciju i nadam se da ćemo ove godine izvaditi manje smeća nego prethodne,“ rekla je Božana Ostojić, Predsednica Komisije za sport i životnu sredinu OKS, idejni tvorac ove akcije.

Pre nego što se i sam priključio roniocima u podvodnom čišćenju jezera Vensan Dežer, šef Delegacije evropske komisije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što je današnja akcija postala tradicionalna i dodao da se čišćenje održava u sklopu evropske zelene nedelje čiji je slogan „Svaka kap je bitna“: „Velika mi je čast što sam već treću godinu na Adi sa Olimpijskim komitetom i roniocima. Ove nedelje obležavamo Evropsku zelenu nedelju, nedelju zaštite životne sredine, pod sloganom „Svaka kap je bitna“. To nas podseća da smo ovde u Srbiji blagosloveni čistom vodom. Moramo da pokažemo da tu vodu zaslužujemo i da svako od nas uradi nešto da očuva vodu za buduće generacije.“
“Ada Ciganlija je u potpunosti ispunila zahteve Međunarodnih institucija kada je u pitanju zaštita životne sredine, dobijanjem Plave zastavice za kvalitet plaže. Podvodno čišćenje Savskog jezera je akcija koja se tradicionalno održava već petu godinu za redom i u velikoj meri pomaže održavanju kvaliteta vode koji smo kroz redovne akcije i uz pomoć mehanizacije koju posedujemo podigli na najviši nivo.“ izjavio je direktor JP „Ada Ciganlija“, Zoran Gajić.
Deca su imala priliku da učestvuju na EU i EKO poligonu gde su se kroz radionice upoznali sa Olimpijskim vrednostima, među kojima je i zaštita životne sredine, kao i evropskim vrednostima.
Kao dobitnik prestižnog međunarodnog priznanja, „Plava zastava“, za kvalitet vode, Ada Ciganlija je idealno mesto za održavanje ovakve manifestacije.
Obeležje „Plava zastava” dobijaju plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i gde se poštuju međunarodni standardi, a odnose se na kvalitet vode koji mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije.

xvideos