Obilazak i najava početka rada regionalne deponije Srem – Mačva

Šabac, 5. jun 2013. – Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Nj.E. Vensan Dežer, državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović obišli su danas novoizgrađeno postrojenje šabačke transfer stanice, kao i Regionalnu deponiju Srem – Mačva i svečano najavili početak rada obe jedinice.

Ukupna vrednost izgradnje sanitarne regionalne deponije iznosi 6.320.000 evra, i u njenom finansiranju učestvovali su: EU sa donacijom od 5.020.000 evra kroz program za razvoj opština MISP, gradovi sa 1.000.000 evra, dok je 3.000.000 evra obezbeđeno preko nekadašnjeg Eko fonda ministarstva za zaštitu životne sredine. Novoformirano regionalno preduzeće „Regionalna deponija Srem-Mačva“ počeće sa radom u toku narednih nekoliko meseci. Postojeća smetlišta i gradske deponije na teritoriji gradova Sremska Mitrovica i Šabac nisu uključivala sanitarne mere. Ovim projektom se omogućila izgradnja jedne od najvećih regionalnih deponija u Vojvodini i mačvanskom okrugu koja će obezbediti ekološko odlaganje otpada za preko 200.000 građana. Takođe, plan upravljanja čvrstim otpadom će imati dugotrajne pozitivne efekte na biodiverzitet područja reke Save.

U Šapcu se kroz EU MISP program dodatno gradi i postrojenje za prepradu otpadnih voda. Gradilište novog postrojenja nalazi se u neposrednoj blizini šabačke transfer stanice, a ukupna vrednost projekta iznosi 18.562.000 evra, od čega je EU donirala gotovo 10 miliona evra.

Kroz EU MISP program, Gradovi Sremska Mitrovica i Šabac su dobili sredstva za izgradnju ova dva velika opštinska infrastrukturna projekta u oblasti zaštite životne sredine u iznosu od 25 miliona evra. Takođe, u saradnji sa EU MISP programom izrađene su komunikacione strategije za ova dva projekta. Cilj komunikacionih planova je edukacija stanovništva na temu zaštite životne sredine, isticanje važnosti reciklaže, primarne selekcije otpada, važnost priključenja na kanalizacionu mrežu, kao i ekološka zaštita reke Save. U okviru EU MISP kampanje „Ne prljajmo Srbiju“ pripremljen je i edukativni film na temu zaštite životne sredine, TV reklame, radijske reklame i grafička rešenja za bilborde i postere.

Obilazak i najava početka rada regionalne deponije Srem – Mačva je prvi u nizu dogadjaja meseca Ekologije 2013. koju obeležavaju Delegacija EU i Eu Info Centar sa ciljem da se promoviše građanski aktivizam u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

 

Više o mesecu Ekologije 2013 na www.euinfo.rs.

Fotografije sa događaja možete preuzeti sa http://www.infolink.rs/page_view.php?pageId=361