14. Novembar 2013, Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP IPA 2010) u saradnji sa SKGO, je 14. novembra 2013. godine u hotelu “Tami residence” u Nišu organizovo prvu od tri regionalne obuke za SLAP koordinatore, koje će biti realizovane u okviru Programa.

Regionalne obuke obuhvataju teme od značaja za planiranje i pripremu opštinskih i međuopštinskih infrastrukturnih projekata, uključujući:

Pregled i razmenu iskustava u vezi sa planiranjem i pripremom infrastrukturnih projekata, odnosno potrebnom planskom, tehničkom dokumentacijom i dozvolama;
Osnovne elemente studije izvodljivosti (prema zahtevima EU), kako bi učesnici mogli da na odgovarajući način interpretiraju informacije i zaključke u ovom dokumentu;
Principe i ključne parametre analize troškova i koristi (“cost-benefit” analize), uključujući praktičnu vežbu;
Informisanje učesnika o aktuelnim dešavanjima u vezi sa SLAP informacionim sistemom, poteškoćama prilikom registracije projekata, kao i identifikaciju novih projekata za unos u sistem.
Regionalnoj obuci u Nišu je prisustvovalo 18 predstavnika jedinica lokalne samouprave, Regionalne razvojne agencije “JUG”, kao i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Nastavak regionalnih obuka za SLAP koordinatore u okviru MISP IPA 2010 programa je planiran za januar i februar 2014. godine.