SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

EU KONKURS ZA MLADE – „ZELENE IDEJE ZA NAŠ GRAD“

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU Info centar i Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda organizuju takmičenje u crtanju u kome mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. Crteži na temu alternativne mobilnosti ne bi trebalo da budu veći od A3 formata, a rok za prijem radova je 5. septembar 2014.

 

Beograd, 5. avgust 2014.Ove godine povodom Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar, uz podršku Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda i JKP GSP Beograd, organizuju konkurs u crtanju na temu “Zelene ideje za naš grad”.

Osnovna ideja ove akcije je da se osnovci i srednjoškolci  širom Srbije animiraju da na jedan orginalan i kreativan način predstave kako oni vide grad u kome bi želeli da žive, i tako prenesu poruku  o značaju važnosti očuvanja zaštite životne sredine i korišćenja ekoloških vidova saobraćaja. Alternativna mobilnost predstavlja upotrebu javnog prevoza, železnice i ekoloških vidova saobraćaja kao što su pešačenje ili vožnja bicikla. Automobili emituju štetne gasove koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Cilj ove akcije  edukacija stanovništva svih starosnih grupa o značaju „ekoloških” vidova saobraćaja. Posebna pažnja usmerena je na najmlađe, koji bi trebalo da prihvate ovu inicijativu i njene poruke prenose dalje.

Takmičenje će biti objavljeno preko društvenih mreža EU Info centra i trajaće od 5. avgusta do 5. septembra 2014. godine.  Crteže, sa originalnim porukama, treba poslati najkasnije do 5. septembra 2014.,  do 17:00h,  putem elektronske pošte na adresu: competition@euinfo.rs , sa naznakom: alternativna mobilnost – “zelene ideje za naš grad”.

Prve tri nagrade za crteže su bicikl, roleri i trotinet, dok će najboljih 20 radova biti izloženo u EU info centru u septembru tokom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Grad Beograd i JKP GSP Beograd, kao generalni pokrovitelji akcije promovisaće pobedničke crteže sa porukama na dva vozila gradskog saobraćajnog prevoza.

Od 6. do 11. septembra 2014. svi pristigli radovi biće objavljeni na Fejsbuk stranici EU info centra, gde će građani moći da glasaju “lajkovima” za najboljih 20 radova koji će biti prikazani na izložbi u Domu Omladine u Beogradu, dok će dobitnike prve tri nagrade birati stručni žiri.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i koja ima za cilj da promoviše alternativne vrste mobilnosti u svrhu očuvanja životne sredine.  Ove godine nizom aktivnosti u različitim krajevima Evrope , a sa zajedničkom temom “Naše ulice, naš izbor” ukazuje se na sve veću potrebu da se ulice i gradovi prilagode građanima, a ne automobilima.